Friday, 12 October 2012

Homemade Pizza


For the past month I've been craving for pizza several times. At least once in a week, I suppose. The price of eating out in Australia is quite expensive, so I am trying my very best to be able to cook (almost) anything at home to avoid spending. Alhamdulillah I bought a pizza pan a month ago, so I was very excited to make use of it as well! I used a (almost) 5 star recipe from Allrecipes for the crust and top it off with any toppings desired.

Ingredients:
  • 2 1/4 tsp active dry yeast
  • 1/2 tsp brown sugar
  • 1 1/2 cups warm water
  • 1 tsp salt
  • 2 tbsp olive oil
  • 3 1/3 cups all purpose flour

How to make:
  • In a large bowl, dissolve the yeast and brown sugar in the warm water. Let it sit for 10-15 minutes until foamy
  • Stir salt and oil into the yeast solution. Mix in 2 1/2 cups of the flour
  • Turn dough out onto a clean, well floured surface, and knead in more flour until dough is no longer sticky. Place dough into a well oiled bowl and cover with cloth. Let the dough rise 
  • until double (about 1 hour). Punch down the dough and form a tight bowl.
  • Preheat oven to 220 degrees C. Lightly oil the pizza pan and let dough rise for 15-20 minutes before topping and baking it.
  • Bake pizza in preheated oven about 15 to 20 minutes, or until crust and cheese are golden brown

 Notes:
  • A reviewer suggested to change the sugar to 1tbsp because it tasted too yeasty. I agree.
  • Make sure the water is WARM, because if it is too hot the yeast won't work. That's what happened with my previous 2 experiments. It resulted in thin uncooked crust. 
  • I didn't oil the pizza pan, instead I lightly floured it.
  • The crust came out pretty thick. It's like double the thickness of ordinary pizza. So, if you would like thinner ones, you can actually make 2 pans of pizza out of this.
  • If you don't have brown sugar, you can substitute with the same amount of white sugar. 

You can top your pizza with your favorite tomato pasta sauce, sausage, mushroom, basil leaves, salami/pepperoni, capsicum, tuna, chicken, olive, and loads of cheese. Hope you enjoy this recipe as much as I do!

Source: Allrecipes

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Selama sebulan terakhir ini saya beberapa kali kangen makan pizza (langsung kebayang Pizza Hut). Setidaknya sekali dalam seminggu tiba-tiba kepingin makan pizza. Harga makan di luar di Australia cukup mahal, jadi saya mencoba untuk selalu memasak di rumah untuk menghindari pengeluaran. Alhamdulillah, sebulan yang lalu saya membeli loyang pizza, jadi yaa makin kepingin bikin pizza deh. Saya menggunakan (hampir) 5 Bintang resep dari Allrecipes untuk kerak dan top it off dengan topping yang diinginkan.
 

Bahan:
  •      2 1/4 sdt ragi
  •      1/2 sdt brown sugar
  •      1 1/2 cangkir air hangat
  •      1 sdt garam
  •      2 sdm minyak zaitun
  •      3 1/3 cangkir tepung terigu

Cara membuat:
  • Dalam mangkuk besar, larutkan ragi dan gula dalam air hangat. Biarkan selama 10-15 menit sampai berbusa.
  • Masukkan garam dan minyak ke dalam larutan ragi. Campur dalam 2 1/2 cangkir tepung.
  • Letakkan adonan di permukaan yang sudah ditaburi tepung, dan uleni tepung lagi sampai adonan tidak lengket. Tempatkan adonan ke dalam mangkuk yang telah diminyaki (supaya adonan tidak kering), kemudian tutup dengan kain. Biarkan sampai adonan naik dua kali lipat (sekitar 1 jam). Kempiskan adonan dan bulatkan menjadi bola.
  • Panaskan oven hingga 220 derajat C. Beri sedikit minyak pada loyang pizza dan biarkan adonan naik selama 15-20 menit dahulu sebelum topping dan memanggangnya.
  • Oven pizza sekitar 15 sampai 20 menit, atau sampai kulit dan keju menjadi coklat keemasan
   
Catatan:
  • Ada pembaca yang menyarankan untuk mengubah gula untuk 1sdm karena raginya terlalu berasa dan saya setuju dengan ini. 
  • Pastikan air yang digunakan hangat, karena jika terlalu panas ragi tidak akan bekerja. Sebelumnya saya sudah mencoba 2 kali membuat pizza namun selalu gagal (ternyata) dikarenakan air yang saya gunakan terlalu panas.
  • Roti yang dihasilkan resep ini cukup tebal. Dua kali lipat ketebalan pizza biasa. Jadi, jika Anda ingin pizza yang lebih tipis, Anda dapat membuat 2 loyang pizza dengan resep ini.
  • Jika Anda tidak memiliki brown sugar, Anda dapat mengganti dengan jumlah yang sama gula putih.

Untuk topping, Anda dapat menggunakan saus tomat yang dibubuhi oregano, sosis, ayam, daging asap, paprika, olive, tuna, dan keju mozzarella. Selamat mencoba!
Be First to Post Comment !
Post a Comment